Saturday, March 31, 2012

Pavlova





BAHAN-BAHANNYA :-)
6 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor
3 camca besar tepung jagung
3 camca teh cuka makan
1 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya (pakai yang sedia guna dalam tin)
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Mangga segar secukupnya ataupun fruit cocktail.

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova. Ketepikan.

2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(guna spatula). Kautkan dan tuang ke atas acuan kertas dan jangan melebihi garisan bulatan.
3. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..

No comments:

Post a Comment