8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan
1 3/4 cawan air (akak letak hampir2 2 cawan)
1/3 cawan gula
3/4 cawan serbuk Milo
Cara-Cara:-
Masak agar-agar bersama air hingga agar2 larut. Masukkan gula dan milo, kacau perlahan hingga gula larut. Tapiskan.
Tuangkan aduan ke dalam loyang empat segi 20 x 20 cm ataupun dalam acuan yang dikehendaki. Biarkan beku sebentar.
Kemudian cakar sedikit permukaan lapisan coklat dengan garfu dan bolehlah dituangkan lapisan susu nnt.
Bahan Lapisan Susu:-
10 gm agar-agar tali (basuh dan toskan)
1 1/2 cawan air (akak lebihkan jadi 1 3/4 cawan)
1/2 cawan gula
1 cawan susu sejat Ideal/Carnation
beberapa titis esen vanila
Cara-Cara:-
Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar larut.
Masukkan gual an kacau sebati hingga gula larut. Tapiskan.
Masukkan susu sejat dan esen vanila.
Dengan perlahan-lahan, tuangkan adunan ke atas lapisan coklat tadi. Letak dalam fridge dan hidangan sejuk2.
No comments:
Post a Comment