6 ekor ikan kembung rebus (dibersihkan)
2 ulas bawang merah (dihiris bulat)
2 biji cili masak (dihiris serong)
4 biji cili padi (dipotong bulat)
Cara2
Goreng ikan kembung tadi hingga garing, toskan.
Dalam minyak yang sama goreng bawang dan cili hingga layu
Angkat dan tabur di atas ikan tadi.
Sedap dimakan panas.
400gm sotong dibersihkan
10 biji cili kering, 1 biji bawang merah, 1 inci belacan (dikisar)
1/2 cawan air asam jawa
Garam gula
Cara2
Tumis bahan kisar hingga garing
Masukkan sedikit air asam jawa
Kemudian masukkan sotong.
Perasakan dengan garam dan gula
3 ulas bawang merah, Sedikit ikan bilis, 1/2 inci belacan (ditumbuk)
Cara2
Dalam kuali yang dimasukkan 1 mangkuk air masukkan kesemua bahan2 di atas dan masak sehingga betik empuk. Perasakan dengan garam dan gula
No comments:
Post a Comment