Wednesday, October 19, 2011

Chawan Mushi


 
Bahan-bahan


3 biji telur size L
480ml stok dashi - jika tiada bleh gune stok ayam@ikan bilis
syouyu atau minyak jepun - jika tiada bleh ltk garam sedikit shj
gula
Filling - bleh ltk ikut suka
udang segar - buang kulit
shitake mushroom - hiris
crab stick
1/2 sk minyak bijan - optional
syouyu/garam/kicap cair

Cara-cara

Gaul udang, crab stick dan mushroom dengan syouyu dan juga myk bijan. ketepikan.
Kocok telur sebentar, jangan sampai berbuih. Cukup sekadar telur sebati. Masukkan stok dashi, syouyu dan sedikit gula. Kacau kemudian tapiskan.
Sediakan cawan@tea cup, masukkan udang, crab stick dan mushroom. Tuangkan telur tadi.
Panaskan kukusan. Kukus 10-12min dengan api perlahan. Tutup periuk kukusan dengan kain. Boleh juga menggunakan oven dengan kaedah waterbath. Tapi pastikan bekas tuh bleh masuk oven yer!
Bila separuh masak, letak lebihan ayam, udang, crab stick dan cendawan shitake utk hiasan di atasnya dan kukus lagi sampai bahan2 hiasan masak.

Siap dihidang.

No comments:

Post a Comment