Wednesday, July 6, 2011

Kek Karamel





Bahan2:

(A)-Gula Hangus
•2 sudu besar gula
• tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.. biar gula hancur dan bertukar keperangan)
  tepikan dulu

(B) - Bahagian Atas
•1/2 tin susu cair ...(boleh tambah kalau nak karamel tebal sedikit)
•3 sdb gula pasir halus
•1/2 sudu teh esen vanila
•3 biji kuning telur(kalau tambah susu cair kena tambah juga kuning telur)
•1 sdb tepung kastard (saya guna 3/4 sdb)

(C) - Lapisan Kek
•140 gm tepung gandum (1 1/2 cawan tepung)
•3 sdb gula pasir halus
•3 biji kuning telur
•135 ml air biasa
•1 sudu teh baking powder
•45 ml minyak masak
•2 sdb susu pekat manis

(D) Merinque
•6 biji putih telur
•70 gm gula kastor (saya guna 3 sdb gula pasir halus)
•1 sudu teh krim of tartar

Cara membuatnya:
•Kacau semua bhn (B) perlahan2...jangan bg berbuih2...nanti tak jadi karamelnya...

•masukkan bahagian (B) ke dalam loyang gula hangus tadi, tapis supaya tidak berketul, ketepikan.

•pukul bahan (C) guna senduk pun boleh.. ketepikan.•pukul sampai bahan (D) sehingga gebu dan menjadi meringue (bila diterbalikkan mangkuk, ia tak jatuh)

•campurkan adunan (C) dan (D) dan gaul dengan spatula/ senduk hingga sebati.

•bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna atau perisa jika suka. Saya bahagi tiga dan letakkan warna merah jambu, hijau dan kuning.

•masukkan lapisan warna merah jambu ke dalam loyang yang mengandungi bahagian (A dan B) dan ratakan lapisan perlahan-lahan. Adunan akan terapung dan tidak akan bercampur dengan bahan (B). Kemudian ayakkan serbuk koko rata-rata (jangan terlalu nipis) di atas lapisan merah jambu.

•Kemudian letak pula lapisan hijau, ratakan dan ayak serbuk koko rata-rata diikuti lapisan kuning. Ulang langkah tadi sampai selesai.

•Bakar cara double boiling (letakkan loyang kek di atas loyang yang mengandungi air panas) selama 1 jam pada suhu 160 - 180'C

•Bila masak, biarkan sebentar kek dalam ketuhar dan renggangkan pintunya sedikit. Kemudian keluarkan loyang dan rehatkan sekurang-kurangnya 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi.

•Sejukkan dulu di peti sejuk sebelum dipotong

No comments:

Post a Comment