Chocolate Chiffon
Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan - I potong 3 lapisan jer
Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor - I guna gula icing
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
Cara
1. Panaskan air, taburkan gelatin. Biarkan sehingga larut
2. Masukkan coklat masakan secara kacau sehingga coklat cair, gula api kecil. Selepas coklat cair padam api dan masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega, gaul hingga sebati. Angkat dan sejukkan.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang telah sejuk kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.
Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT - I terlupa nk beli susu ni.. so, skip jer la.. tapi jadi gak.. :)
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air
Cara
1. Panaskan air, taburkan gelatin. Biarkan sehingga larut
2. Masukkan coklat masakan secara kacau sehingga coklat cair, gula api kecil. Selepas coklat cair padam api dan masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair, gaul hingga sebati. Angkat dan sejukkan.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang telah sejuk kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata. (mousse coklat putih ni boleh disiapkan sehari lebih awal)
Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
I tambah 1 tbsp madu
Cara:
Panaskan cream di atas api kecil hingga hampir mendidih, padamkan api dan masukkan coklat yg dipotong kecil2, mentega dan madu. kacau sehingga sebati, sejukkan.
** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.
Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan. - I potong 3 lapisan jer
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan. Sejukkan.
5. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku. - I x simpan semalaman.. nk cepat..
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.
Kek kena sentiasa simpan dlm fridge sbb mousse mudah cair..
No comments:
Post a Comment