Saturday, January 23, 2010

Umai Ikan Tenggiri


Umai @ Kerabu ikan mentah. Dah 3 tahun tak makan. Makan pun masa duk kat Bintulu dulu. Kat sana senang nak cari. Ada je jual kat pasar malam town dia yg buka tiap2 hari. Rindu Bintulu. Tenang, aman, damai. Nak buat pun senang sgt. Kat Sarawak umai ni memang terkenal. Ada banyak jenis jugakla. Ada yg derang pakai udang dan obor2. Dan ada yg ditambah sayur lobak asin. Macammanapun ikut sukala apa yg kita nak letak, ikut selera masing2 kan. Klu teringin nak cuba boleh ikut resepi Watee ni ye. Selamat mencuba pada sesiapa yg berani nak mencuba ikan yg tak masak pki api.




Bahan2

isi ikan tenggiri yg diperap di dalam perahan air limau nipis/kasturi dan3 sudu makan cuka
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
1 biji bawang besar di mayang
1 biji tomato di dadu
5 biji cilipadi dipotong kecil
3 biji cili masak (ditumbuk atau dipotong kecil)
Kacang tumbuk

Campurkan kesemua bahan dan boleh terus dihidang.

No comments:

Post a Comment