Thursday, December 31, 2009

Bubur Asyura Versi Utara


Setiap tahun, di bulan Muharam ni memang mak Watee akan masak bubur Asyura versi utara ni. Dan sewaktu di Bintuludulu masa berjauhan dari keluarga dan disebabkan teringin nak makan jadi pernah jugakla Watee cuba buat dan jadi jugakla. Tahun ni dah tinggal jauh dari mak memang berhajat jugak nak buat bubur ni, tapi belum berkesempatan lagi. Insyaallah dalam masa terdekat Watee akan cuba buat jugak.


Bahan-bahan:

1 biji keledek
1 biji keladi
2 biji pisang nangka
2 ulas nangka
Sedikit durian
1 liter santan [1 biji kelapa]
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 tin jagung
1 cawan kacang hijau [rebuskan]
1/2 cawan sagu [basuh dan toskan]
1/2 cawan tepung beras1 helai daun pandan
Cara:
1. Keledek, keladi dan pisang dipotong dadu
2. Rebuskan kedelek dan keladi. Toskan
3. Jerangkan santan dengan gula merah, gula pasir dan daun pandan sehingga larut.
4. Masukkan semua bahan dan tepung beras.
5. Sentiasa kacau supaya tidak bergentel.
6. Masukkan sagu dan kacau sehingga pekat dan kental.
7. Bila sagu nampak jerneh tuangkan dalam loyang dan sejukkan.
8. Bila sejuk boleh dipotong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment