Monday, October 8, 2012

Karipap Cheese Pusing

Bahan2 Inti
1 paket daging cincang
5 biji ubi kentang di dadu
1 labu bawang bombay
4 ulas bawang putih
1 biji cili merah dibuang cili dan didadu
Sedikit daun ketumbar dihiris halus
2 camca besar kicap pekat
1 sudu besar sebuk kari daging yang dicampur sedikit air
Garam dan gula
Cheese cheddar
 
Cara-cara
Tumis bawang putih dan bawang bombay hingga naik bau
Masuk bancuhan serbuk kari dan kentang. Masak hingga kentang empuk. (Boleh ditambah sedikit air)
Bila air hampir kering masukkan daging cincang dan masak sehingga kering airnya.
Bila hampir masak masukkan kesemua bahan yang lain dan perasakan dengan garam dan gula.
Sejukkan dan ketepikan.

Bahan2 Doh
Bahagian 1
3 cawan tepung gandum
Di uli dengan air garam hingga menjadi doh
Uli kepada 6 bahagian dan ketepikan

Bahagian 2
3 cawan tepung gandum
Di uli dengan butter cair hingga menjadi doh
Uli kepada 6 bahagian dan ketepikan

Ambil satu adunan dari bahagian satu, canai bulat dan jangan terlalu nipis. Letakkan doh bahagian 2 di tengahnya, salut kesemua bahagian 2 dan uli bulat.

Canai adunan tersebut hingga sama rata. Gulung dan canai nipis lagi. Gulung rapat adunan tersebut dan potong setebal 1 cm. Canai hirisan doh dan boleh lah di isi inti seperti biasa. Masukkan cheese cheddar (ikut banyak mana yang dingini) Klim dan goreng.


 

No comments:

Post a Comment