Sunday, April 15, 2012

Mango Peach Panna Cotta In Jar



BAHAN-BAHANNYA...(resepi dari Cek Vision Homes)
MangoPeach Puree :

1 biji mangga ( dibuang kulit dan ambil isinya...)
+ separuh dari sukatan 1 tin Peach Ayam Brand....(ditapis airnya...dipotong2 isinya....)
Sukatan puree lebihkurang 250gram....
Mangga dan Peach dikisar halus....

A Lapisan Bawah : Panna Cotta..
100 grams whipping cream
100 grams fresh milk
30 grams gula castor
1 sudu kecil gelatine
2 sudu besar air sejuk dari fridge
1 sudu kecil vanila...

B Lapisan Tengah : Potongan Mangga & Peach
100 grams mango & peach puree
25 grams gula castor
3 - 4 sudu besar peach syrup
1 sudu kecil gelatine
2 sudu besar air sejuk dari fridge
1 biji mangga..dibuang kulit dan dipotong kiub
Baki dari 1 tin Peach Ayam Brand...dipotong kiub jugak....

C Lapisan Atas : MangoPeach Mousse
150 grams mango & peach puree
1 - 2 sudu besar perasa oren Sunquick
3 - 4 sudu besar peach syrup
1 sudu kecil gelatine
2 sudu besar air sejuk dari fridge
120 grams whipping cream...dipukul sehingga kental...(stiff..)


CARA-CARA PENYEDIAANNYA...
A Lapisan Bawah : Panna Cotta....

Panaskan whipping cream bersama susu segar dan gula diatas api sederhana kecil.....kacau sebati ...bila adunan mula berbuih2 kecil dan gula larut...matikan api....
Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
Masukkan kedalam campuran whipping cream..masukkan vanila esen...kacau sebati.....biarkan sekejap...suam2 pun ok dah...
Tuangkan kedalam gelas saiz tinggi @ ikut kesesuaian memasing....masukkan kedalam fridge...biarkan seketika utk campuran tadi mengeras.....

B Lapisan Tengah : Potongan Mangga & Peach....

Panaskan Mango&Peach puree bersama gula dan peach syrup diatas api sederhana kecil...kacau sebati....bila gula dah larut...bolehla matikan api....
Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
Masukkan kedalam campuran Mango&Peach puree...kacau sebati....kemudian campurkan potongan2 mangga dan peach...kacau lagi...
Bila dah agak suam2 ...tuangkanla keatas lapisan panna cotta dalam gelas tadi....Anggaran sukatan agak2 ya...masukkan semula kedalam fridge...biarkan seketika utk lapisan tengah/kedua mengeras.....


C Lapisan Atas : MangoPeach Mousse...

Panaskan Mango&Peach puree bersama ngan perasa oren sunquick dan peach syrup diatas api sederhana kecil...kacau sebati...bila dah agak suam...matikan api...
Campurkan gelatine ngan air sejuk...kacau sebati...masukkan dalam microwave...tekan High tuk 30 saat - 1 min...( aku cuma perlu masa 30 saat sahaja...)..campuran akan mendidih...
Keluarkan dari microwave...kacau larutkan ..( pastikan gelatine betul2 larut dalam air...)
Masukkan kedalam campuran Mango&Peach puree...kacau sebati....
Campurkan 1/3 sukatan whipping cream yang telah siap dipukul kental/stiff tadi kedalam campuran Mango&Peach puree...kacau sebati....kemudian masukkan campuran ni kedalam baki whipping cream...kacau sebati lagi...
Tuangkan campuran MangoPeach Mousse ke atas lapisan tengah tadi....masukkan semula kedalam fridge...biarkan seketika utk lapisan atas./ketiga mengeras...Decoration selebihnya terpulang citarasa memasing..


Nota :
Untuk proses mengeraskan setiap lapisan ...  masukkan kedalam frezzer dalam lingkungan masa 10 - 15 minit...anggaran masanya begitula...tujuannya... proses mengeras lebih cepat...cuma jgn biarkan terlalu lama...membeku pulak lapisan tu...lain lak jadinya nanti...lepas 10 minit...bolehla ditinjau...kalau lapisan dah ok..tak cair lagi..kira ok dah tu....kalau masih belum mengeras ...biarkan seketika lagi....
Campuran gelatine ....kalau tak masuk dalam microwave....air sejuk ...boleh digantikan ngan air panas...larutkan terus gelatine ngan air panas sebelum digunakan...

No comments:

Post a Comment