Xtvt mr hubby minggu ni.. memancing di lautan dalam. Sebenarnya dia mmg minat memancing kat laut dalam ni, cuma lately busy dan masa tak mengizinkan. Tapi kali ni tak banyak pun ikan yg dibawa balik, tapi cukup jgkla memenuhkan peti sejuk kat rumah tu. Menu pertama kami of coure barracuda masak kicap (aci tak nama menuni). Barracuda ni juga dipanggil ikan alu-alu. Rupa dan rasa sama je dengan ikan tenggiri, disebabkan baru je ditangkap so rasa dia manis dan of coz la fresh sesangat.
Resepi ikan masak kicap
Resepi ikan masak kicap
Bahan2
3 potong isi ikan
2 biji bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - dipotong panjang
1 biji cili masak - dihiris serong
1 cawan kicap
1/3 cawan air
1/3 cawan air asam jawa
Cara2
Ikan dibersihkan dan dilumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.
Goreng sehingga masak.
Dalam kuali berasingan, tumis separuh bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan halia.
Kemudian masukkan kicap, air dan air asam jawa.
Perasakan dengan garam dan gula.
Masukkan lebihan bawang dan cili dan masak selama 5 minit.
Sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment