Wednesday, April 7, 2010

Mee Udang


Bahan-Bahan
1 Paket Mee Kuning
1/2 kilo udang size besar
5 tangkai cili kering )
1 ulas bawang merah ) di kisar
3 ulas bawang putih )
1 biji kentang - direbus dan dikisar dgn sedikit air
2 keping asam keping
Garam dan gula
Bahan hiasan
1/2 kilo udang - direbus dan ambil stock nye
1 paket fishball - dicelur
3 batang sawi - dicelur
1 biji tomato
Cilipadi
Limau
Daun bawang
Bawang goreng
Kisar kulit dan kepala udang dgn secawan air, tapiskan.
Panaskan minyak, tumiskan bahan yg dikisar, bila cili garing masukkan air kisaran udang tadi dan stock udang.
Masukkan asam keping.
Masak dan perasakan dengan garam dan gula.
Akhir sekali pekatkan kuah dengan kentang yg telah dikisar.

1 comment:

  1. salam ziarah... maakkk sedap nya mee udang.. dulu makan kat kuala sepetang.. mesti yg ni lagi best..

    ReplyDelete