Tuesday, February 23, 2010

Ayam Kalio



Bahan-bahan

ayam
halia 1cm(lebih kurang) dikisar
4 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1/2 cm kunyit dikisar
2 batang serai(diketuk)
3 keping daun limau purut
2 keping asam gelugor
Cili kisar
1 1/2 biji santan kelapa
cili api
Cara-cara
Satukan semua bahan yang dikisar bersama santan, serai dan cili kisar
Masukkan ayam
Kemudian jerang atas api, kacau santan supaya tak pecah minyak
Masukkan daun limau purut
Bila santan dah separuh masak, masukkan asam keping dan masak sehingga santan betul-betul masak
P/S: Kalau nak lauk bersantan tahan lama, masakkan santan lama-lama barulah lauk ni tahan lama
Biasanya kalau saya masak ayam kalio ni, saya akan pastikan masakan ni pedas dan masam sikit baru ada ummph.

No comments:

Post a Comment