Monday, November 23, 2009
Kenangan Raya 2005 Di Bintulu, Sarawak.
Watee dan family pernah stay kat bintulu dari tahun 2004 hingga 2007. Watee tak kerja masa tu dan ikut husband pindah ke sana untuk berkerja dengan MLNG. Aidilfitri 2005 kami tak balik beraya ke semenanjung sebab simpan cuti nak balik hujung tahun sebab adik Watee nak kawin masa tu. So terpaksala bekorban beraya di perantauan. Sedih tu memangla sedih, tambah2 bila malam raya dengar takbir. Emosi fikir kami sebatang kara kat sana. Jauh dari sedara mara. Tapi kalau ikutkan meriah raya kat Bintulu tu. Kat sana jadi macam pesta cahaya. Setiap rumah dihiasi dengan cahaya lampu 'lip-lap'. Untuk juadah raya masa tu semua Watee buat sendiri. Untuk pertama kali nya Watee masak sendiri juadah hari raya. Untuk pertama kali jugak masak tanpa mak yang jadi chef utama. Nasib baik ada suami yang sudi membantu. Watee tak pandai nak balut ketupat palas yang mesti jadi juadah wajab bagi Watee dan hubby dihari raya. Nasib jugalah sebab hubby pandai balut ketupat ni. Jadi Watee tanak pulut aje dan hubby tolong balutkan. Cantik tu.. pandai dia. Watee memang tak reti.. tapi kalau ketupat bawang... Watee memang expert. Watee juga masak kuah lodeh, sambal sotong kering, kuah kacang, rendang ayam dan rendang daging. Alhamdulillah hasil memuaskan bolehla untuk pertama kali mencuba juadah raya.
Total Pageviews
Labels
- Air (23)
- Ala Mamak (1)
- Alatan (8)
- Annual Dinner (1)
- Appertizer (11)
- Award (2)
- Ayam (26)
- BBQ (3)
- Birthday (8)
- Biskut (1)
- Breakfast (26)
- Buah-buahan (2)
- Bubur/Pengat (5)
- Cake/Cup Cake (32)
- Cambodia (3)
- Chinese Food (6)
- cocktail (1)
- Daging (19)
- Dessert (16)
- Dinning Out (40)
- Eastern Food (1)
- Gathering (4)
- Holiday (28)
- Ikan (44)
- Indian Food (1)
- Indonesia (2)
- Jalan-jalan Bandung (1)
- Jalan-jalan Bangkok (2)
- Jalan-Jalan Hatyai-Danok (2)
- Jalan-jalan Ho Chi Minh (1)
- Jalan-jalan Johor (1)
- Jalan-jalan Kenyir (1)
- Jalan-Jalan Krabi (3)
- Jalan-Jalan Medan (1)
- Jalan-jalan Phnom Penh (1)
- Jalan-Jalan Seoul (7)
- Jalan-jalan Siem Reap (2)
- Jalan-jalan Singapore (1)
- Jalan-jalan Terengganu (1)
- Japanese Food (12)
- Johor (1)
- Korea (1)
- Kuih-muih (29)
- Makan-makan (7)
- Masakan Mak (12)
- Mee/Pasta (29)
- Microwave Cooking (5)
- Nasi (14)
- Pie/Tart (8)
- Raya (8)
- Roti (19)
- Sayur (38)
- Seafood (30)
- Siamese Food (4)
- Singapore (1)
- Snack (5)
- South Korea (8)
- Souvenir (1)
- Sup (6)
- Tag (2)
- Take A Break (27)
- Telur (14)
- Thailand (8)
- Tofu (4)
- Untuk Tempahan (1)
- Vietnam (1)
- Western food (18)
- wishes (14)
- XTVT (7)
Popular Posts
-
Percutian yang telah dirancang lebih awal ke destinasi idaman - KRABI. Dengan 2 kenderaan, Kuda Putih Grand Vitara dan Kuda Merah Wira ...
-
Bahan (Lapisan Coklat) 8 gm agar-agar tali (strand) - basuh dan toskan 1 3/4 cawan air (akak letak hampir2 2 cawan) 1/3 cawan gula...
-
Day 1 (18/3/2011) Hari yg ditunggu telah tiba. Balik office awal haritu. Pukul 6 dah siap ambil anak kat rumah mak yang Watee dah antar sem...
-
As Salam Semua.. Salam bersiaran kembali setelah lama menyepi. Xde bahan? Xmasak? masak tetap masak cuma xde mood je nak lebur masuk d...
-
Tak tau la macamana punya sedap, lepas mencuba karipap cheese dan bawak ke office, ada je yang suka dengan karipap ni. Yang tak menahan ad...
-
Ikan lengat 6 ekor ikan kembung rebus (dibersihkan) 2 ulas bawang merah (dihiris bulat) 2 biji cili masak (dihiris serong) 4 biji cili padi...
-
Resepi 1 pek tahu kering goreng (potong atas tahu melintang, terbalikkan dan bentukkan seperti kelopak bunga, goreng sebantar) Bahan Inti 5...
-
Hari terakhir di Krabi. Jam 8 pagi menderu bunyi air.. suspen!!! cuak tsunami seh... hiihihihi penakutnya aku!! pikir yg buruk2 je. Jenguk ...
-
Day 2 Selepas bersarapan pagi, dijamu meehoon goreng dan juga diberi sedikit bekalan, kami dibawa Kak Ty ke Itaewon. Ambil masa dalam 20 m...